Iskolaelőkészítő

Táborok

2018.októberétől újszerű, innovatív heti egynapos iskolaelőkészítő napokat tartunk.

Célunk tanuláshoz szükséges részképességek fejlesztése játékos formában.

 Nem írni, olvasni tanítjuk őket, hanem az örömteli, sikeres tanulás alapjait szeretnék lerakni, megerősíteni!

 A tanuláshoz szükséges részképességeket úgy kell elképzelni, mint egy ház tégláit. Ha a téglák megfelelően kerülnek egymásra és nem hézagos a fal, jöhet a tartó gerenda (azaz a különböző érzékszervekből jövő információk összekapcsolása) és ha az is kész biztosan fog állni a tető, mint a tanulás folyamatának szimbóluma. A tanulás egy rendkívül bonyolult folyamat, amibe az első osztályosok sokszor hirtelen csak belecsöppennek. Júniusban még lehet, hogy aludt délután és egész nap játszani lehetett szeptembertől pedig szinte egész délelőtt ülni és figyelni kell.  Új a helyszín, újak az emberek körülöttük és néha új számukra a kötött, irányított foglalkozási forma is. Alkalmazkodni kell mindenhez és mindenkihez, s közben bizony helyt kell állniuk írás, olvasás, matematika órán. Ez nagyon fárasztó egy 6-7 éves gyereknek. Amit, mi szeretnénk, hogy hetente 1 nap olyan foglalkoztatási formában részesüljenek a gyerekek ahol játékos formában, de már komoly nagycsoportosként dolgoznak együtt. Maximum 6 fős csoportokat szeretnénk indítani, ahol türelmesen, egymásra odafigyelve végzik feladatukat, de ez a létszám még lehetővé teszi a személyes odafigyelést is.  A foglalkozások tartalma – általában napi 3 óra – a tanuláshoz szükséges részképességek fejlesztését célozza, úgy mint beszéd, figyelem, emlékezet, gondolkodás nagy- és finommozgás egyaránt. Az alapvető kultúrtechnikák elsajátítása mindig a megtapasztalt élményekből indul ki, éppen ezért foglalkozásaink tevékenykedtető, élményszerző jellegűek. Teveink szerint lesznek feladatlapok is, de leginkább a játékos, cselekedtető foglalkozásokra szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. A foglalkozások mellett természetesen időt biztosítunk a szabad játékra is, hiszen ez szintén fontos része életüknek.

 Módszerünk nem terápiás jellegű és rendszerű, ezért minden jelentkezőt szeretnék egy egyéni játékos formában megismerni, aztán a szülővel átbeszélni a tapasztaltakat és közösen dönteni arról, milyen foglalkozási forma lenne a legcélszerűbb a gyerkőcnek.

A gyerekek mellett szeretnénk a szüleikkel is szorosabb kapcsolatba lenni ezért az év során több olyan beszélgetést is tervezünk, ahol az iskolaválasztás, iskolaérettség és minden egyéb iskolát érintő kérdés előkerül. Igyekszünk a felmerült kérdésekre együtt választ találni. Emellett előre egyeztetett időpontban lehetőség van személyes beszélgetésre és szeretettel várjuk a nyílt órákon is a szülőket.

Kiket várunk?

Olyan gyerkőcöket, akik a következő tanévben szeretnék megkezdeni az iskolát, jártak már hozzánk falmászásra és vállalni tudják, hogy hetente 1 teljes napot nálunk töltenek októbertől májusig.

Hol várjuk őket?

A Csigaház napközi kistermében, melyet a korosztály igényei szerint alakítottunk ki. Minden nap 2 foglalkozást pedig a Climberry teremben tartunk, ahol mászófal és számos mozgásfejlesztő eszközzel szereltünk fel. 

Kik várják őket?

Schopper Nóra mozgásfejlesztő   és  Szabó Edina fejlesztő-gyógypedagógus

Milyen ellátásban részesülnek a gyerekek?

Reggel 8-16 óra között vállaljuk felügyeletüket, foglalkoztatásukat és étkeztetésüket, 16-17 óra között ügyeletet tudunk biztosítani. Napi háromszori étkezést tartalmaz a részvételi díj.